Blog

kuchnia fusion, czym jest kuchnia fusion, restauracja w cieszynie

Kuchnia Fusion — co się kryje pod tą nazwą?

Blog

Nawet najbardziej tradycyjne danie wymaga dobrego wyczucia smaku i łatwości w łączeniu ze sobą różnych składników, aby stworzyć coś wyjątkowego. Jednak czasami w kuchni chodzi o poniesienie przez wyobraźnię i stworzenie czegoś nowego jak w przypadku kuchni Fusion.

Spis treści:

  1. Czym jest kuchnia Fusion?
  2. Skąd się wzięła kuchnia Fusion?
  3. Kuchnia Fusion — czyli przepisowy miszmasz

Spotykając się po raz pierwszy z pojęciem kuchnia Fusion, często można nie zdawać sobie sprawy, z czym się wiąże ta tajemniczo brzmiąca nazwa. Jednak warto przyjrzeć się jej bliżej, gdyż jako jedna z nielicznych pozwala na poniesienie przez wyobraźnię i stworzenie czegoś zupełnie nowego z połączenia ze sobą zupełnie różnych kultur i tradycji. Czyż nie brzmi to, jak wyzwanie godne każdego szefa kuchni? Również smakowanie tego rodzaju potraw jest niespodziewanym doznaniem dla kubków smakowych. Nic dziwnego, że restauracje, a wśród nich nasza restauracja w Cieszynie zachęcają klientów do odkrywania zupełnie nowych smaków.

Czym jest kuchnia Fusion?

Osoby obeznane z językiem angielskim mogą łatwo rozszyfrować tę nazwę — oznacza ona połączenie, fuzję. Jednak sama nazwa nie wiele mówi o rodzaju potraw, jakich można się spodziewać. Zatem czym się wyróżniają dania przygotowane według założeń tej kuchni? Przede wszystkim kuchnia ma na celu łączenie tradycyjnych przepisów pochodzących z różnych stron świata, tworząc w ten sposób coś nowego i unikatowego. Z tego powodu może być to nie lada wyzwanie dla kucharza, który może się wykazać kreatywnością i wyobraźnią podczas układania menu.

Nasza restauracja Cieszyn tak samo, jak i wiele innych może zagwarantować wyjątkowe doznania podczas smakowania nowych, często niespotykanych wcześniej połączeń smakowych. Ponadto kucharz podczas wykonywania potraw może się popisać nie tylko samym łączeniem składników, ale również różnorodnym sposobem ich przygotowania, a nawet podania. Zatem jest doskonałym wyborem dla wszystkich osób pragnących czegoś nowego i eksperymentalnego. W końcu każdy w pewnym momencie pragnie trochę poeksperymentować w kuchni, choćby w najmniejszym stopniu dodając coś od siebie. Więc dlaczego nie spróbować tego na większą skalę próbując np. połączenia kuchni wietnamskiej z francuską.

Skąd się wzięła kuchnia Fusion?

Gdy już wiadomo, czym jest kuchnia Fusion, pozostaje pytanie, skąd się wziął pomysł na tego rodzaju potrawy? Tak naprawdę sama idea tego rodzaju kuchni została zapoczątkowana w XIX w. w Ameryce wraz z łączeniem się różnych kultur poprzez migrację ludności. Zetknięcie się ze sobą tak wielu tradycyjnych przepisów musiało zapoczątkować coś nowego. W tym przypadku były to nowe potrawy, które nie miały swoich odpowiedników w przeszłości.

Pomimo swoich początków pojęcie kuchni Fusion zostało zapoczątkowane we Francji w latach 70 i to właśnie ten rodzaj ma najwięcej wspólnego z kuchnią współczesną. Francuscy kucharze zapragnęli połączyć różne rodzaje kuchni zwłaszcza japońską ze swoją rodzimą, tworząc coś nowego. Swój największy rozkwit tego rodzaju potrawy osiągnęły w latach 90. Jednak ta kuchnia wciąż cieszy się dużą popularnością i można ją znaleźć w niejednej restauracji.

Kuchnia Fusion — czyli przepisowy miszmasz

Wymieszanie ze sobą przepisów z różnych kultur wymaga dużych umiejętności i pomysłowości od kucharza. Ponadto musi on mieć ogromną wiedzę na temat tradycyjnych potraw świata, aby móc te przepisy modyfikować. Dlatego warto choć raz spróbować dań serwowanych w ten sposób. Nasza Restauracja Cieszyn — rynek może pochwalić się sezonowymi daniami kuchni Fusion. W menu takiej kuchni można w nim spotkać różnorodne potrawy wykonane w zupełnie nowy i odświeżający sposób. Jednym z takich połączeń może być np. tradycyjna zupa grzybowa w orientalnym stylu podawana z makaronem ryżowym i sosem sojowym. Dla amatorów warzyw interesującym pomysłem mogą być groszkowe kopytka z musem owocowym.

Jednak to nie koniec wszystkie dania można ze sobą łączyć zarówno te mięsne, jak i bezmięsne, owocowe i warzywne — jedyną zasadą, jaką należy się kierować, jest smak, który nie może wywoływać grymasu na twarzy. Nawet zwykła pizza może zostać wykonana w nowej odsłonie poprzez wybór spodu warzywnego zamiast tradycyjnego np. z czerwonej fasoli bądź kalafiora. W ten sposób otrzymuje się coś zupełnie nowego i wyjątkowego. W dodatku w przypadku tej kuchni ograniczeniem kucharza jest tylko jego wyobraźnia. Również w domowym zaciszu można spróbować eksperymentować z różnymi przepisami. Jednak nie należy zapominać o tym, że kuchnia Fusion jest wyzwaniem i wymaga dużej praktyki, wiedzy i zdolności kulinarnych. Dlatego czasami dobrze zostawić gotowanie profesjonalistom i po prostu cieszyć się pysznym posiłkiem.