Blog

dorsz zapiekany, lekkostrawna dieta, restauracja cieszyn, restauracja liburnia w cieszynie

Lekko strawnie na talerzu

Blog

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta lekkostrawna
  2. Dieta lekkostrawna – dla kogo jest odpowiednia
  3. Dieta lekkostrawna na co dzień
  4. Lekkie dania w naszej restauracji

Dieta lekkostrawna, wbrew popularnym opiniom, nie jest dietą odchudzającą lub sposobem ograniczania kalorii. W tym typie żywienia, powinniśmy tak samo jak zazwyczaj zapewnić organizmowi niezbędną energię, składniki odżywcze, witaminy i mikroelementy, ale dbając o to, aby jedzenie nie obciążało układu pokarmowego. Dla gości, którzy szukają lekkich dań przygotowaliśmy specjalne dania w naszym hotelu-restauracji w Cieszynie.

Na czym polega dieta lekkostrawna

Lekkostrawne jedzenie to przede wszystkim mało ciężkich, smażonych potraw i mniejsza ilość błonnika. Trawienie tłuszczu obciąża pracę wątroby i woreczka żółciowego. Błonnik pokarmowy, choć zazwyczaj tak chwalony przez dietetyków, w przypadku gdy chcemy odciążyć jelita, wymaga ograniczenia. Unikamy zwłaszcza dań smażonych i pieczonych z dodatkiem tłuszczu, warzyw kapustnych, ostrożnie podchodzimy do surowych warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych chlebów i grubych kasz.

menu restauracji lepiej sięgać po mięsa i ryby gotowane na parze, pieczone w ceramicznych naczyniach lub rękawie, potrawy sous-vide lub duszone powoli bez obsmażania. Świetnie sprawdzą się także delikatne młode warzywa, blanszowane lub z pary. Jako dodatek do dań doradzamy gotowane ziemniaki i ryż, lub lekkie kluseczki, bez polewania tłuszczem.

Dieta lekkostrawna – dla kogo jest odpowiednia

Dieta lekkostrawna to w pierwszej kolejności dieta lecznicza, niezbędna w przypadku chorób układu pokarmowego. Taki sposób żywienia jest zalecany dla osób przewlekle chorych. Odpowiednio stosowana, pozwala ukoić część objawów i załagodzić stany zapalne. To także dieta na czas rekonwalescencji – stosowana po rożnych zabiegach i operacjach. Nawet, gdy przytrafi się zwykłe zatrucie pokarmowe, w pierwszych dniach po chorobie lepiej nie dokładać obciążenia żołądkowi i jelitom.

Sprawdzi się u osób, którym często dokuczają nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Tak powszechnie reklamowane suplementy diety wspomagające trawienie maskują problem. Właściwa, lekka dieta daje ciału czas na regenerację. Lekkostrawne jedzenie poleca się także w czasie osłabienia organizmu przeziębieniem lub grypą.

Dieta lekkostrawna na co dzień

Dieta lekkostrawna to także świetny sposób na przygotowywanie posiłków dla osób starszych. Wraz z wiekiem, organizm gorzej radzi sobie z przetwarzaniem ciężkostrawnych potraw i dań smażonych. Takie jedzenie z pewnością nie zaszkodzi także małym smakoszom – zapewnia wszystkie potrzebne wartości odżywcze, bez konserwantów i zbędnego tłuszczu. Kuchnia lekkostrawna może być polecana dla każdego – to zdrowe jedzenie, które, zwłaszcza po świętach lub imprezach, pomoże żołądkowi wrócić do formy.

Lekkie dania w naszej restauracji

Specjalnie z myślą o naszych klientach o wyjątkowych potrzebach, w naszej restauracji w Cieszynie przygotowaliśmy dania, które sprawdzą się także w diecie lekkostrawnej i regeneracyjnej. Szczególnie polecamy naszego dorsza duszonego w warzywach, podawanego z ryżem – delikatna ryba zapewnia dużą ilość chudego białka. Świetną pozycją jest również rolada z kurczaka na parze, ze szpinakiem, ryżem i surówką z marchewki. Z lekkich dań mięsnych proponujemy również roladę z piersi indyka z gruszką. Osoby, które ograniczają mięso mogą skusić się na cukinię zapiekaną z lekkostrawną kaszą kuskus. Na mniejszy głód proponujemy zupy – tradycyjny, domowy bulion z kluseczkami lub aromatyczną zupę-krem z pomidorów. Tym, którzy mimo diety nie chcą rezygnować z deseru od czasu do czasu – zaserwujemy strudel jabłkowy.

Zapraszamy na lekkie danie do naszej restauracji!