Blog

Menu sezonowe – po jakie produkty sezonowe warto sięgać wiosną?

Blog

Produkty sezonowe to wszystkie warzywa i owoce, które dojrzały w swoim własnym tempie, podczas naturalnej wegetacji. Ich rozwój odbywa się więc bez ingerencji człowieka. Nie wymagają długiego przechowywania, a w ich składzie nie znajdziemy substancji przedłużających trwałość. Sezonowe warzywa i owoce są smaczne i zdrowe. Stanowią doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika pokarmowego.

Dlaczego warto sięgać po sezonowe warzywa i owoce?

Wiosna jest porą roku, która ma wiele do zaoferowania. W tym czasie warzywa i owoce są najlepszej jakości i wyróżniają się doskonałymi właściwościami odżywczymi. Istnieje wiele korzyści płynących ze spożywania produktów dojrzewających w zgodzie z czasem występowania w przyrodzie. Sezonowe warzywa i owoce charakteryzują się świetnym smakiem i duża zawartością substancji odżywczych. Za ich pomocą można przygotować świeże, pyszne i zdrowe potrawy, które dostarczą nam wszystkich ważnych dla funkcjonowania organizmu składników. Co ważne, są one uprawiane bez sztucznych nawozów i sztucznego oświetlenia, co podnosi ich walory smakowe.

Podczas wysokich zbiorów przygotowuje się również warzywa i owoce w postaci mrożonej. Po produkty mrożone warto sięgać, kiedy dostępność tych świeżych jest znacznie ograniczona. Sezonowe warzywa oraz owoce są sprzedawane w niższej cenie, aniżeli poza sezonem. To kolejny argument, dla którego warto je wprowadzić do swojego jadłospisu. Nie można też zapomnieć o aspekcie ich minimalnego wpływu na nasze otoczenie. Nie wymagają dalekiego transportu, a więc nie mają tak szkodliwego oddziaływania na środowisko naturalne, jak sprowadzane produkty. Niektóre warzywa oraz owoce potrzebują właściwej atmosfery, żeby zachować swoją świeżość oraz odpowiedniego stopnia dojrzałości. Co za tym idzie, niezbędne okazuje się użycie metody transportu gazowego, który jest szkodliwy dla klimatu. W przypadku roślin sezonowych ten problem nie występuje.

W codziennej diecie warto uwzględnić produkty sezonowe, nieprzetworzone. Powinny po nie sięgać wszystkie osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Będąc gościem takiego miejsca jak Restauracja Cieszyn, także można liczyć na sezonowe menu, które wyróżnia się prostymi, świeżymi i optymalnie zbilansowanymi daniami.

Z czego powinno składać się wiosenne menu?

Wiosną warto wybierać przede wszystkim takie łatwo dostępne i niezwykle smaczne warzywa jak: kapusta biała, kapusta czerwona, jarmuż, fasola, czosnek, cebula, burak, ziemniak, topinambur, seler, sałata, rzodkiewka, por, pietruszka, marchew czy pieczarki. W maju i czerwcu doskonale smakować będą także: botwina, kalafior, brokuł, bób, szpinak, szparagi, szczaw, bakłażan, pomidor, ogórek czy kalarepa. Jak widać, wybór wiosennych, sezonowych warzyw jest naprawdę imponujący. Z tych właśnie warzyw mogą składać się potrawy, jakie znajdują się w menu sezonowym https://restauracjaliburnia.pl/. Restauracja Cieszyn przygotowała także smaczne desery i dania z sezonowych owoców. Po jakie z nich warto sięgnąć wiosną? Do sezonowych owoców zaliczymy np.:  poziomki, rabarbar, malinę, czerwoną porzeczkę, czereśnie, jabłka, gruszki, agrest, mango, wiśnie, czarne jagody, truskawki.

Sezonowe produkty są znakomitym wyborem o każdej porze roku. Wybierając je możemy mieć pewność, że jemy tylko to, co najlepsze i zapewniamy sobie odpowiednią podaż składników odżywczych. Warzywa i owoce powinny pojawiać się w naszym codziennym jadłospisie. Uzupełnianie poziomu witamin i minerałów jest szczególnie ważne po okresie zimowym, kiedy to mogą występować pewne niedobory. Co ważne, niektóre wiosenne produkty dostępne są w sklepach tylko przez kilka tygodni.