Blog

{"autoplay":"true","autoplay_speed":3000,"speed":300,"arrows":"false","dots":"false"}

Słodkie życie

Blog

Smaczny posiłek warto zakończyć równie smacznym deserem. Ciasta, kremy, suflety, lody – czasami aż ciężko się zdecydować na jeden przysmak. My przedstawiamy nasze TOP4 wśród deserów.
Ale ostrzegamy: ślinka cieknie 😊

Po cieszyńsku
Wszyscy mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego doskonale go znają, a turyści wręcz wychwalają zaledwie po jednym kęsie: strudel z jabłkami. Smak jabłek wzbogacony jest między innymi rodzynkami, orzechami i cynamonem. To wszystko zawinięte w cienkie ciasto naprawdę potrafi pobudzić kubki smakowe. Strudel najlepiej smakuje na ciepło, a jeśli dodamy do niego jeszcze lody waniliowe i bitą śmietanę: dosłownie palce lizać!

Czekolada w roli głównej
Ona nie pyta, ona rozumie… Mowa oczywiście o czekoladzie – prawdziwej królowej słodyczy. Wyśmienicie smakuje w pojedynkę oraz jako składnik deserów. Bo w końcu kto z nas nie lubi sobie umilić czasu czekoladowym smakołykiem? Co więcej, czekolada ma również wiele zalet. Poprawia nastrój, wpływa na efektywność, jest doskonałym źródłem energii, a także zawiera dużo wartościowych minerałów. Jedną z naszych słodkich propozycji jest suflet czekoladowy na gorąco z lodami waniliowymi i bitą śmietaną. Czego chcieć więcej…

Włoski przysmak
Włochy wprost słyną z pysznych potraw i deserów. Jednym z przedstawicieli włoskich specjałów jest panna cotta, czyli delikatny i rozpływający się w ustach deser, którego podstawą jest śmietanka. My proponujemy do tego sos malinowy oraz migdały. Nie dość, że panna cotta smakuje to jeszcze jak pięknie wygląda!

Na zimno… i na ciepło
Latem orzeźwiające zimne lody są dla nas wręcz ukojeniem. Co prawda zimą jemy je rzadziej niż w cieplejszych miesiącach, ale połączenie ich z ciepłymi dodatkami jest zawsze dobrym pomysłem. Do lodów możemy podać np. gorące owoce (naszym absolutnym hitem są maliny). Całości dopełnić może niezastąpiona bita śmietana. Smacznego!