Blog
Szlakiem śląskich smaków
Spis treści:
- Zulc – zacznijmy od przystawki
- Tradycyjna polska zupa
- Czas na danie główne
- A na deser…
- Złocisty napój z pobliskiego browaru
Podróżując po całej Polsce, wszędzie znajdziemy przepyszne dania regionalne – w końcu nasz kraj słynie ze smakowitych potraw! Każdy mieszkaniec województwa śląskiego przyzna rację, że dania tego regionu są wyśmienite. Zatem czas poznać fragment tej kuchni: potrawy Śląska Cieszyńskiego.
Zulc – zacznijmy od przystawki
Będąc w Cieszynie koniecznie musisz spróbować zulcu. Jest to galaretka przyrządzona z wieprzowych nóżek, podawana z cebulą, octem i chlebem. Spróbowanie zulcu jest idealnym wstępem do dalszego poznawania tajników cieszyńskiej kuchni.
Tradycyjna polska zupa
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzieli bez pysznego rosołu. Na Śląsku Cieszyńskim podaje się go z domowym makaronem oraz kluseczkami wątrobianymi. Rosół idealnie sprawdza się zarówno podczas obiadu w małym rodzinnym gronie, jak i podczas różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych.
Czas na danie główne
Prawdziwy cieszyński rarytas – pieczone żeberka podawane na babraczce. Druga część tego dania, czyli babraczka przygotowywana jest z kapusty kiszonej, ziemniaków i wędzonki. Wraz z odpowiednio przyprawionym mięsem stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia.
A na deser…
Po obfitym i wyśmienitym obiedzie czas na coś słodkiego. W roli głównej: niezastąpiony strudel z jabłkami. Ale uwaga, to nie wszystko! Ciasto podawane jest na ciepło, z dodatkiem lodów waniliowych oraz bitej śmietany. Dosłownie rozpływa się w ustach…
Złocisty napój z pobliskiego browaru
Nieprzerwanie od ponad 170 lat działa w Cieszynie browar. Browar Zamkowy, bo o nim mowa, proponuje mieszkańcom oraz turystom piwo warzone tradycyjnymi metodami. Gdyby tak do tych wszystkich potraw, o których właśnie przeczytałeś dodać pyszny chmielowy trunek… to Śląsk Cieszyński masz w małym palcu. Ups, w brzuchu 🙂