Blog

Menu sezonowe – co zamówić w chłodniejsze dni?

Blog

.Spis treści:

  1. Co jeść jesienią i zimą?
  2. Restauracja Cieszyn – gdzie zjeść pożywne dania?
  3. Czy w sezonie jesienno-zimowym warto jeść pizzę?
  4. Pizzeria Cieszyn – jaką pizzę wybrać?
  5. Nie zapominajmy o warzywach!
  6. Obiady Cieszyn – gdzie dobrze zjeść?

 

Sezon jesienno-zimowy to czas w roku, który wielu osobom nie kojarzy się najlepiej. Co jednak można zrobić, aby lepiej przeżyć ten czas? Odpowiedzią jest odpowiednie jedzenie! Przekonaj się co jeść jesienią i zimą, aby nie tylko wzmocnić swoją odporność, lecz również poprawić nastrój! Sprawdź menu sezonowe Restauracji Liburnia!

Co jeść jesienią i zimą?

Gdy temperatura zaczyna spadać, a za oknem trudno odnaleźć drzewa, na których pozostałyby jeszcze jakieś liście, koniecznie należy zadbać o dobrostan naszego ciała i ducha. W tym okresie jesteśmy narażeni na zbyt małą dawkę promieni słonecznych, co źle wpływa na funkcjonowanie naszych organizmów. Jak zatem sprawić, aby posiadały odpowiednią ilość energii i sprawnie nam służyły? Po pierwsze musimy prawidłowo się odżywiać. W okresie jesienno-zimowym bardzo ważne jest, aby spożywać potrawy charakteryzujące się dużą liczbą białka, dzięki któremu nasze organizmy są w stanie wytworzyć dużą liczbę energii. Wiele białka znajdziemy w warzywach strączkowych takich jak ciecierzyca, soczewica, groch czy fasola. Bezsprzecznie warto więc uwzględnić potrawy zawierające te składniki w codziennej diecie.

Restauracja Cieszyn – gdzie zjeść pożywne dania?

Jedną z bardzo dobrych propozycji na pyszne, jesienne danie jest rozgrzewająca zupa oferowana w restauracji Liburia. Potrawa ta składa się z czerwonej soczewicy z dodatkiem imbiru, dzięki czemu uzyskamy dużą dawkę energii. Co więcej, zupa rozgrzewająca posiada również mleko kokosowe oraz wędzony twaróg, dzięki czemu po jej zjedzeniu na pewno nie będziemy głodni, a nasze ciała bezsprzecznie się rozgrzeją. Jeśli jednak będziemy wciąż mieli ochotę na drugie danie, warto zwrócić uwagę na makaron pappardelle z polędwiczką wieprzową, w składzie której występują takie pyszne składniki jak cukinia, kurki, sos śmietanowy oraz cebula, która jest kluczowym składnikiem wzmacniającym odporność podczas chłodnych dni.

Czy w sezonie jesienno-zimowym warto jeść pizzę?

Wiele osób nie wyobraża sobie codziennej diety bez spożywania co kilka dni pizzy. Nic dziwnego, to klasyczne danie włoskiej kuchni na dobre rozgościło się w gustach Polaków, a co więcej, może być ono również dobrą opcją w sezonie jesienno-zimowym. Kluczową kwestią będzie tutaj dobór odpowiednich składników. Jak już zostało wspomniane, powinniśmy skupiać się na produktach pożywnych, zawierających dużą liczbę kalorii oraz wartościowych makroskładników. Jak więc wybrać odpowiednią pizzę?

Pizzeria Cieszyn – jaką pizzę wybrać?

Wiele restauracji oferuje jesienią i zimą sezonowe menu, jednak dość trudno jest odnaleźć pizzerię, która przygotowałaby specjalne dania na ten czas. Wyjątkiem jest restauracja-pizzeria Liburnia w Cieszynie, która przygotowała wyjątkowe propozycje na te chłodne dni. Pierwsza z nich to pizza ze szparagami i szynką parmeńską. Kluczowym składnikiem są tutaj szparagi zawierające dużą ilość białka oraz błonnika, dzięki czemu dostarczymy naszemu organizmowi pożywne składniki odżywcze. Druga opcja to rozwiązanie bardzo podobne, lecz różniące się jednym kluczowym składnikiem – ciastem. W tym przypadku możemy wybrać pizzę ze szparagami i szynką parmeńską, lecz na razowym cieście! To niespotykane rozwiązanie, dzięki któremu możemy pozyskać dodatkowe źródło błonnika. Jest on naturalnym prebiotykiem, czyli pokarmem dla bakterii w naszym układzie pokarmowym, tworzących florę bakteryjną, dzięki której możemy w prawidłowy sposób trawić pokarmy oraz czerpać przyjemność z ich jedzenia!

Nie zapominajmy o warzywach!

Każdy z nas bez wątpienia dobrze wie, że warzywa powinny być kluczowym elementem diety każdego człowieka – nie inaczej jest w sezonie jesienno-zimowym. W tym czasie powinniśmy wręcz przyjmować jeszcze większą liczbę witamin pochodzących z warzyw oraz owoców. Jak w najlepszy sposób możemy je sobie przyswoić?

Obiady Cieszyn – gdzie dobrze zjeść?

Aby dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość warzyw i owoców, warto wybrać się do restauracji Liburnia i sprawdzić menu sezonowe. Znajdują się tam takie potrawy jak sałatka z figami czy sałatka ze śliwkami, dzięki którym nie tylko przyjmiemy dużą dawkę istotnych dla zdrowia warzyw, lecz również owoców.  Możemy również zdecydować się na rozgrzewającą herbatkę zimową bądź imbirową, a nawet na grzańca jabłkowego albo kawę korzenną, które w ciekawy sposób urozmaicą nasz posiłek. Zatem jeśli naszym celem jest restauracja, Cieszyn rynek sprawdzi się w tym wypadku idealnie! Pamiętajmy, że odpowiednie odżywianie się jest kluczowe podczas chłodniejszych dni!