Blog

{"autoplay":"true","autoplay_speed":3000,"speed":300,"arrows":"false","dots":"false"}

Smaki słonecznej Italii

Blog

Spis treści:

  1. Uczta dla mięsożerców
  2. Pizza wege
  3. Na razowym cieście

 

Duma i symbol kuchni włoskiej, danie serwowane prawie w każdym zakątku świata. W wersji mięsnej lub wegetariańskiej. O czym mowa? Oczywiście, że o pizzy! Trudno sobie wyobrazić życie bez niej 🙂

Uczta dla mięsożerców

Nie wyobrażasz sobie pizzy bez mięsnego dodatku? Podczas zamówienia zawsze kierujesz się zasadą „jakakolwiek, ale z mięsem”? W tym przypadku pizzerie mają na prawdę duże pole do popisu 😉 Do wyboru masz m.in. pizzę z szynką (Prosciutto), kiełbasą kalabryjską (Baccio del diavole), boczkiem (Wiejska), grillowanym kurczakiem (Con pollo). A czy próbowałeś kiedyś pizzy z kiełbaską w rancie? Jeśli nie to koniecznie musisz to nadrobić!

Pizza wege

Jeśli bardziej preferujesz dania bezmięsne, w pizzerii również znajdziesz coś dla siebie. Możesz wybrać np. tradycyjną Margheritę z serem mozzarella i bazylią, pizzę z serami (Quattro formaggi), grillowaną papryką, cukinią i bakłażanem (Grigliadi verdi). A może zdecydujesz się na pyszną serową gwiazdę, czyli pizzę z mozzarellą, pomidorami, rukolą i serem w rancie? 🙂

Na razowym cieście

W Polsce coraz bardziej zyskuje na popularności pizza przygotowywana na cieście razowym. Kombinacji jest wiele. Do wyboru jest m.in. pizza z pikantnym salami i sosem texicana, z szynką parmeńską i karczochami lub rukolą, z griillowaną cukinią i papryką, z kurczakiem lub ze świeżymi pomidorami i bazyliową primerbą. Brzmi pysznie? Tak też smakuje! 🙂