Blog
Czego warto spróbować będąc w Cieszynie? Z jakich dań słynie Śląsk Cieszyński?
Spis treści:
- Czy warto skosztować kuchni śląskiej?
- Jakie przykładowe menu opiera się na śląskich inspiracjach?
- Jakie były tradycje spożywania posiłków
- Co jeszcze warto wiedzieć o kuchni śląskiej?
Kuchnia regionalna to na ogół uczta dla podniebienia, oryginalność i możliwość poznania specyfiki kuchni z danego obszaru. Jeśli chodzi o kuchnię śląską, to wymienia się tu kilka podstawowych produktów, na których opiera się jadłospis. Są to ziemniaki, kapusta, produkty zbożowe, a także przetwory mleczne, jajka, mięso i tłuszcz. Placki ziemniaczane i wszelkiego rodzaju kluski to również tradycja tego regionu. Rośliny strączkowe jak bób, soczewica i groch, owoce takie gruszki, śliwki, jabłka, to również bardzo popularne produkty tej kuchni.
Czy warto skosztować kuchni śląskiej?
Każdy, kto wybiera się w okolice Cieszyna, powinien pomyśleć o spróbowaniu menu śląskiego. Choćby dlatego, że tylko w tych regionach można skosztować prawdziwych specjałów, które opierają się na prostych składnikach, a ich smak opiera się głównie na bogactwie tamtejszej kuchni. Dobra restauracja w Cieszynie powinna uwzględniać w menu dania śląskie. Nie gdzie indziej, jak na Śląsku, warto uraczyć się tymi prostymi i aromatycznymi potrawami i poczuć klimat dawnych lat. Kuchnia Śląska jest mocno inspirowana historią, dlatego jest to nie tylko podróż kulinarna, ale i historyczna.
Jakie przykładowe menu opiera się na śląskich inspiracjach?
Przede wszystkim cała propozycja z jadłospisu ma w pełni zadowolić podniebienie i nasycić jedzącego. Dlatego mogą to być aż cztery dania, zupa i drugie danie, ale także przystawka i deser. Jako przystawkę można spróbować zulc, czyli galaretkę z nóżek wieprzowych, podaną z cebulką, octem i chlebem. Takie kwaśne smaki to akurat nuty smakowe z tego regionu. Pożywna zupa jak rosół z domowym makaronem i kluską wątrobianą to typowa propozycja wiejskiej tradycji. Danie główne jest z pewnością idealne dla smakoszy mięsa bo są to żeberka pieczone, podane na babraczce.
Co to jest babraczka? W tym wypadku występuje jako dodatek do mięsa, ale może być też daniem głównym. Ma kleistą konsystencję i jest znana na Śląsku od ponad 100 lat. Jest to ugotowana kiszona kapusta, ziemniaki i wędzoną słonina, potrawa bardzo syta. Jej popularność wynikała z używania kapusty, jako głównego składnika wielu potraw, która była tania, a sycąca, co miało ogromne znaczenie szczególnie dla biednych warstw społecznych. Restauracja, w której można skosztować takiego menu to Restauracja Liburnia.
Jakie były tradycje spożywania posiłków?
Charakter posiłku zależał od tego gdzie i kiedy go spożywano. Często jedzono posiłki w trakcie pracy lub tuż po niej. Stąd oczywiście miały być sycące i dość proste, aby można je było szybko przygotować. Chleb z masłem, kwaśne mleko, pieczone ziemniaki z masłem i solą to typowe przykłady takich dań. Posiłki były często podawane na szerokiej ławie koło pieca, najczęściej była to zupa, kapusta z ziemniakami lub kluski. Wieczerze to proste potrawy jak groch, fasola, maślanka czy placki ziemniaczane. Za samym stołem jedzono w święta i w niedzielę, a także gdy przyjmowano gości. Ziarno i chleb były otoczone szczególną dbałością.
Co jeszcze warto wiedzieć o kuchni śląskiej?
Przeciętnej osobie, która nie ma dogłębnej wiedzy na temat tej kuchni, kojarzy się ona właśnie z galaretkami, kluskami śląskimi, kapustą, mięsem i sosami. Nie ma co się dziwić bo są to tradycyjne potrawy śląskie, znane i lubiane od wielu lat. Jednak co można powiedzieć o tej kuchni? Jak ją scharakteryzować? Są to dania wynikające z tradycji chłopskiej, a zatem sycące, różnorodne i dość tłuste. Kuchnia śląska to mieszanka wielu kultur, między innymi niemieckiej, czeskiej, wiejskiej i góralskiej. Potrawy są wysokokaloryczne i aromatyczne. Wynika to z tego, że dawniej miały nasycić na przykład górników, a często były wytwarzane z własnych zasobów ogródkowych.
Obiady były najważniejszym posiłkiem, a koniecznie powinna być podana również i zupa. Kartoflanka, kapuśniak z żeberkami czy grochówka to typowe, sycące zupy tego regionu. Sezonowość potraw zaznacza się tutaj bardzo mocno, bo przygotowywano je z dostępnych składników. Poszczególne regiony miały swoje popularne potrawy i tak na przykład Śląsk Cieszyński to kwaśnica, żurek, żeberka, bryja czy placki z blachy. Górny Śląsk to galareta, rolada wołowa, mus jabłkowy i kluski śląskie. Obecnie kuchnia śląska to przede wszystkim rolada mięsna, zazwyczaj wołowa, modra kapusta i mięsny sos. Wnętrze rolady wypełnia cebula, musztarda, ogórek kiszony i boczek. Do tego kluski śląskie i orzeźwiajacy dodatek w postaci pysznego kompotu z owoców. Restauracja Cieszyn to miejsce gdzie można skosztować specjałów kuchni śląskiej i cieszyć się tradycją.